uydurtu´isimli üyeden Alıntı
Ben bu konu da kişisel tartışmak istemiyorum ama kişisel görüşlerimi yine de söyleyebilirim...
|
Tartışmak için değil, doğrusu neyse onu öğrenmek isterim. Vejeteryanlık sağlığa gerçekten zararlıysa bilmek isterim.
Vejeteryanlık hakkında söylenen şu cümleye şüpheyle yaklaşıyorum: ''Vejetaryenlik sağlıklı değildir. Psikiyatrik hastalıkların ana sebebi gençlikte yapılan vejetaryen beslenmedir. Klinikteki hastaların yüzde 80'i bunlardan oluşuyor.''
Yani psikiyatrideki tüm sorunların %80'ini vejeteryanlığa bağlamak; yanlış bir tespit, izlenim, çıkarım gibi görünüyor.
Bulduğum bir makalede vejeteryanlığın sağlığa yararları hakkında şunlar yazılmış:
- Araştırmalara göre vejetaryenler, et yiyenlere göre kalp hastalığına %30, kansere %40 daha az yakalanmaktadırlar.
- Vejetaryen diyeti uygulayan bireylerin, karışık beslenenlere, özellikle eti çok tüketenlere göre kan basıncı ve hipertansiyon riski düşüktür.
- Vejetaryen beslenme alışkanlığı sürdürenler, böbrek taşları, safra taşları için de düşük risktedirler.
- Plansız ve dengesiz vejeteryanlık zararlı olabilir denilmiş. Özellikle demir eksikliğine yol açabilirmiş.
http://beslenme.gov.tr/content/files...lenmesi_48.pdf