Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-10-2009, 20:07
caydanlik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
caydanlik caydanlik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Lightbulb Peki ya biz Tanri olursak?

Selamlar herkese,

Aslinda isin temeli olan yaratma hikayesinden ve ne gibi ihtiyaclar yuzunden Tanri bizi yaratmistirdan yola cikarak..Bilimin su siralar israrla uzerinde calistigi ve ilerleyen yillarda japon dostlarimizin yemeden icmeden calismalari dogrultusunda dusunebilen bilgisayarlar, supurgeler cop kovalari yardimcilar v.s yaratabilecek duzeye gelecegiz..

Bu yeni bizden trilyonlarca kez fazla dusunme hesap yapabilme yetenegine sahip olacak arkadaslar icin..

Ilk temel sorun su olacak sanirim...Hani varsayalim ilk arkadas geldi ve su sorulari ozgur beyniyle sorgulamaya basladi..

1-Beni kim yaratti?
2-Dogumumu ben mi sectim?
3-Oldukten sonra ne olacagim?
4-Ozgur muyum?
5-Neden insanogluna hizmet edeyim?
6-Benden bu kadar dusuk zekadaki bir varligin beni yaratmasi mumkun mu?
7-Ben onlari yaratabilir miyim?
8-Amacim ne?

Ne gibi cevaplar verecegiz..Herkesin fikrini almak isterim..

Bu konuyu acarken de aslinda semavi dinlerin yani bir nevi kullanma kilavuzlarimizin ateist arkadaslarca bizler bunlari yemeyecek kadar zeki ve ozguruz dusuncesi uzerinden temel almak istedim..

Gercekten dusunebilen bir robota bu ozgurlugu verdigimizde bizi -sizlerin su an yaptigi gibi- reddebilir mi? Reddeder ve misal elektrikli dusunebilen supurgemiz yerleri supurmeyi birakirsa ona saygi mi duyacagiz yoksa bir ceza verecek miyiz?

Motivasyonu ne olacak bu cihazlarin..Zira motivasyon olmadan da iyi insan olunabilecegine dair bircok soylem gordum-okudum...Bir diger taraftan motivasyon olmadan da kotu insan olunabilecegini de gordum-okudum..Motivasyondan kastim kullanma kilavuzlari diger bir degisle dinlerdir..

Ayrica musluman arkadaslarinda bu konu uzerindeki kucuk tanricilik oyunumuzun islam anlaminda nasil yorumlanmasi gerektigini de ogrenmek isterim..Musluman bir robot olur mu ilerde? Ya da ateist? Nasil olur?

Objektif olarak bunun nasil olabilecegini hayal edebilen ve bunlara cevap verebilecek arkadaslarla bu konuyu tartismaya acmak istedim...

Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?

Sevgiler..

Turk insani Turk parasi gibidir..Isiga dogru tuttugunuzda icinde Ataturk gormuyorsaniz sahtedir..
Alt 19-10-2009, 20:33
Üye

Genclik hadi yav..Hergun diyorsunuz 10 tane kilavuz gondermemeliydi Tanri en azindan benden zeki olmali..Eksiksiz yollamali falan..Al iste beynimizin yuzde 5 ini kullanarak bizi kat kat asacak robotlar yapabilecegiz? Ne diyecegiz bu yarattigimiz zeki kardeslerimize?

Biz seni ancak demirden yarattik..Oku insanin adiyla oku gibi bir kitap vermeyecek miyiz?
Bu cocuklar senin benim zekami sorgulamayacaklar mi?
Sizin sordugunuz sorulari sormayacaklar mi?

Ne ihtiyacimiz varda yaratiyoruz?
Hem dusunebilen yapacagiz istedigimizde de cope mi atacagiz..Yoksa bataryalarinin omru kadar kaderlerimi olacak..

Ne diyecegiz ayette? Gunde 5 defa 4 er dakikadan gunesin altinda durmazsan cok gunah demeyecek miyiz? Zira bataryanin doluma ihtiyaci olmayacak mi?

Dusunebilen bir arkadasa calisma iyi robot olma motivasyonunu nasil verecegiz? Neden bize bizim icin calisma-ibadet etme- geregi duysunlar?

Icinizdeki cocuga ne oldu yav Geyik konu gibi gozukse de aslinda semavi dinleri anlama babinda cok onemli bir konu bence..

Turk insani Turk parasi gibidir..Isiga dogru tuttugunuzda icinde Ataturk gormuyorsaniz sahtedir..
Alt 19-10-2009, 20:57
skypowernet skypowernet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bruce willis'in son filmi suretler gösterime girdi. bir izle istersen senin ütopyanla biraz ilintili
Alt 19-10-2009, 21:08
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger caydanlik;

1-Beni kim yaratti?

Beni kimseyaratmadi; degistim-donustum-baskalastim-olustum.

Hayir.

Benim yasamim; olumumu yasayamayacagi icin, bu beni pek ilgilendirmiyor. Benim olum; o an yasayanlarin sorunu. Ayrica; bilinen bir gercekte; tekrar bir degisim-donusum-baskalasim ve olusumdur.

4-Ozgur muyum?

Ozgurlukten ne anlandigina bagli. Her turlu ozgurluk, baskasinin hakki ile sinirlidir. Hak benim dusuncem; ozgurlukte dusunceyi ifade etmek ve yasam ve iliskilerimde uygulamaktir. Tek sart; baska bir kisinin de hak ve ozgurlugunu tanimak ve kimsenin, kimsenin hak ve ozgurluk alanina girmemesidir. Ama; ben serbest dusunurum. Yani dogal dusuncenin bana dogumdan beri verilen ayrimlarindan arinmak icin dusunurum. Arindikca da; diyalektik monizm tartismasindan kurtulur, epistemolojik gerceklik temelinde olaylari verileri, tabulari icinde yer almadan degerlendiririm.

Konu hizmet degil; insanoglunun en kucuk bir birimi olarak; turun ile birlikte ve beraber yasam ve iliski surmektir. Bunun nasil olacagini da, 4. soru da acikladim.

Yaraticilik konusu benim kulvarim degildir. Ben konuya insansal/evrensel/kavramsal yanasirim.

Insanoglu zaten kavrami ve soyutu kendi disinda olanlarla iliskiye gecmek icin yaratmistir. Ama; dogal dusunce bunu sahiplige ve ayrimciliga ve de guc temelli otoriteye tasimistir

8-Amacim ne?

Amacim; yasamak ve yasatmaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 19-10-2009, 21:14
pervane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pervane pervane isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?

Tanrı korusun

Tanrının var olması, beni ne amaçla yaratmayı seçtiği iddiası benim sorunum değil, yaratmadığında kendisinden hesap mı soracaktım hiçlikten seslenerek. Ben mi dedim beni yarat sonra da vay efendim neymiş bana tapın alah alah ya!! oldu! görürsem kendilerini! yaratma ve beklentilerine ait iddialar hakkında bir fikir sahibi olabilirim ancak!!

Korunma ve koruma güdüsü zaten insanoğlunun yaratma ihtiyacını açıklamaya yetiyordur. Başlangıçta doğa karşısındaki çaresizliğin adıdır yaratıcılık. Ha ben kitaplarda yazılı olan tek yaratıcı, tanrı olmuş olsaydım! ona buna emirler yağdırmak yerine yarattığımı aç açık bırakıp öte dünya ile kandırmak yerine yaratıcılığım bir işe yarasın bari diye çabalardım. Hava olaylarına müdahale eder iklimler karşısında karda titreyen, güneşte kavrulanlar için ılıman iklimler yaratırdım. dünyanın bir yerine uçsuz bucaksız çöl,kuraklık, kaya parçası serpiştirmek! başka bir yerine çağıldayan ırmaklar ormanlar, çayırlıklarda otlayan bizonlar yerine insanın nefes aldığı her alanda ihtiyaç duyacağı suyu, besini bulacak alanlar yaratırdım! tek kitap gönderip hayatlarında aynı kelimelerden oluşan binlerce tekrar yapmalarını beklemek yerine madem yarattığım sürekli değişim geçirmek zorunda ona değişimini gerçekleştirecek yaşam ile ilgili yeni sayfalar, yeni haberleşme imkanları sunardım. aracılar kullanmaz kullarına bir tık kadar yakın olacak sistemler yaratırdım manem bana muhtaç yaratmışım ne olacak tabi ki öyle muhtaç muhtaç oturacak değil arayış işine girişecek ve gidecek kendine başka yaratıcılar edinecektir! bak bak!yaratacağım sonra da oltayı atıp bekleyeceğim ilk kim inanacak bana diye. Ben bile kendime inanmazdım tanrı olsaydım bu adı geçen yaratıcıların inanma sorunları var mıdır? kendilerine inanıyorlar mı ki insanlardan kendilerine iman etmelerini bekliyorlar
Alt 19-10-2009, 21:21
kral kral isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

1-Beni kim yaratti?
4-Ozgur muyum?
8-Amacim ne?

c1.seni ALLAH yaratti..
c2.dogumunu sen secmedin.bu konu daha belli degil..
c3.oldukten sonra ahiret hayati baslar obur dunya denilen bundan sonraki dunyada tekrar dirilirsin.
c4.inanip inanmamakta ozgursun ama inanman tavsiye ediliyor.
c5.insana degil ALLAH a hizmet etmen isteniyor.hizmetine karsi cennet vaad ediliyor.
c6.seni yaratanin senden dusuk zekada olmasi imkansiz.seni yaratan senden ve herseyden daha bilgili ve herseyi yapmaya gucu yeter.
c7.sen onlari yaratamassin.sen aslinda hic bir sey yaratamassin.
c8.yaratilis amacin kulluk.hic degilsin.gucunun yettigince ALLAH a kulluk yaparak cenneti umabilirsin..
Alt 19-10-2009, 21:31
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger caydanlik;

Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?-caydanlik-

Tanri; biz insanoglunun duyumuyla; kendini inandirarak yarattigi soyut bir kavramdir. Herkes; kendi, bu kavramla kuracagi bag ve iliski temelinde, bu kavrami ifade edebilir. Bu kavrami ifade etmek olumlu veya olumsuz; bir bag ve iliski kurmak ihtiyacidir. Benim boyle bir ihtiyacim yok. Cunku ben, konuya tanrisal yanasmiyorum ve bu konuda serbest dusunurum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 19-10-2009, 22:36
Atenkhaton Atenkhaton isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hergün 1 soruya cevap versem olur mu Örneğin ilkine şu cevabı verirdim:

1. Düşünen insan, ne derdi; Beni, şu an hala bu soruları sormana sebep olan, rûhuma kendisini arama istidâdını koyan "Yüce Bir Zat" Yarattı. Öyle bir Zât ki, (hem vücut azalarım hem de karmakarışık, her gün hâletten hâlete giren rûhumda) benim tüm inceliklerimi, dalgalanmalarımı, zayıflıklarımı bilen, bana kusursuz bir akıl, duyular ve beni yarattığı diğer hayvanlarla bitkilerden ayıran (bu aklın yanında) irâde ve dileme gücü verdi. Öyle bir akıl ve irâde ki, tercihi bende; meleklerden de yüce bir mertebeye (âlâ-yı illiyîn'e) çıkabileceğim ya da içimdeki bu özgür irâdenin "cadı kazanı" olan nefsimin / doğal benliğimin istek ve arzularına yenik düşerek hayvanlardan da aşağı bir mertebeye (esfel-i sâfilîn'e) düşebileceğim (yaratılma amacıma karşılık benim tercihlerimin özeti olan) iki kapıdan birini seçmemde beni ÖZGÜR bıraktı.

Robot, ne derdi; acaba diyebilir miydi? Onun için gerçek nedir diye bir arayış olur muydu? Böyle bir arayışının olması için KİŞİLİĞİ, ŞAHSİYETİ, BİR RUHU olması gerekmez miydi? Bugünkü prolog teknolojisi, ona ÖZLEM, NEFRET, İYİLİK ve KÖTÜLÜK, SEVME, MADDEYİ ve UZAYI ALGILAMA, KOKULARI ve BU KOKULARIN -OLMAYAN RUHUNDAKİ- ZEVKİNİ SORGULAMA gibi hasletlere sahip olabilir miydi? O, birgün; "Allah'ım. Sana karşı suç işledim. Nefsime zulmedenlerden oldum. Bu kainatta senin bir eşin benzerin yoktur. Senin Rahmetin, bağışlaman, bizlere olan merhamet ve ülfetin sonsuzdur. Ben günahkâr kulunu da bağışla; tövbe ediyorum." diye gözyaşı dökebilir, işlediği bir hata yüzünden pişman olabilir miydi? İrâde neydi onun için? RANDOMİZE teknolojiyle bir tercihin; kısıtlı bir sebebe bağlandığı; örneğin 0 ile 65534 arasındaki bir değerle çarpımından çıkan RASTGELE sonuçlar olabileceğini ama bu rastgele sonuçların da bir TERCİH DEĞİL, sadece KEYFİYETÇİ BİR RASTGELELİK olduğu mu? Ben, bulunduğum noktadan itibaren bir adım atacağım. Bütün tek bir hareket için benim iradem ne? Bendeki RANDOMİZE teknolojinin 65535 seçeneğinden birini rastgele ya da TİMER fonksiyonuna bağlı olarak üretmemdi. Yani bu sonuç 1'se sağa doğru adım atacağım, 2'yse sola, 3'se oturacağım, 4'se olduğum yerde duracağım vs. Peki bu keyfiyyet ve (aklın bilgeliğinden ve irâdenin İSTEKLİ OLUŞUNDAN UZAK OLAN BU) rastgelelik, gerçekten irade ve seçim hakkı mı yoksa şu, şu, şu japon programcının sadece bu yongam için aylarca, belki yıllarca çalışıp didindiği BİLGELİĞİ ve İSTEMİ, HAZZI olmayan bir matematik işleminin adı mı?
Alt 20-10-2009, 07:25
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger caydanlik;

1-Beni kim yaratti?

Beni kimseyaratmadi; degistim-donustum-baskalastim-olustum.

Hayir.

Benim yasamim; olumumu yasayamayacagi icin, bu beni pek ilgilendirmiyor. Benim olum; o an yasayanlarin sorunu. Ayrica; bilinen bir gercekte; tekrar bir degisim-donusum-baskalasim ve olusumdur.

4-Ozgur muyum?

Ozgurlukten ne anlandigina bagli. Her turlu ozgurluk, baskasinin hakki ile sinirlidir. Hak benim dusuncem; ozgurlukte dusunceyi ifade etmek ve yasam ve iliskilerimde uygulamaktir. Tek sart; baska bir kisinin de hak ve ozgurlugunu tanimak ve kimsenin, kimsenin hak ve ozgurluk alanina girmemesidir. Ama; ben serbest dusunurum. Yani dogal dusuncenin bana dogumdan beri verilen ayrimlarindan arinmak icin dusunurum. Arindikca da; diyalektik monizm tartismasindan kurtulur, epistemolojik gerceklik temelinde olaylari verileri, tabulari icinde yer almadan degerlendiririm.

Konu hizmet degil; insanoglunun en kucuk bir birimi olarak; turun ile birlikte ve beraber yasam ve iliski surmektir. Bunun nasil olacagini da, 4. soru da acikladim.

Yaraticilik konusu benim kulvarim degildir. Ben konuya insansal/evrensel/kavramsal yanasirim.

Insanoglu zaten kavrami ve soyutu kendi disinda olanlarla iliskiye gecmek icin yaratmistir. Ama; dogal dusunce bunu sahiplige ve ayrimciliga ve de guc temelli otoriteye tasimistir

8-Amacim ne?

Amacim; yasamak ve yasatmaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Donustum baskalastim olustum..Ama biz onun donusmesine ve baskalasmasina yardimci olduk..Tesaduf eseri ortaya cikmadi degil mi..Yani donusum ve baskalasim aslinda insanogluna ait bir ozellik..Ayrica bu donusumun tesaduf eseri oldugu inanci da hakim bu forumda..Bu durumda neden kendinin de tesaduf eseri ortaya cikmadigini dusunmez mi? Yani kabaca yer mi acaba biz seni yarattik ama seni yaratan biz tesaduf eseri buradayiz..

2.soru ise

dogumumu ben secmedim meselesi..Dogumunu kendi secemeyen bu robotlari yaratmamizin sebebi yeni arkadaslar edinmek degil sanirim..Onlari bir nevi ihtiyaclarimizi karsilamalari icin yaratma cabasindayiz..Dolayisiyla bugun evi 4 kere supurme gorevi bir nevi bizim bugunku adiyla soyledigimiz Allah a ibadet olacaktir..

Amaci bize hizmet olarak yarattigimiz bir varlik, dogumunu bile kendi secememis bir varlik ben gidiyorum bu diyarlardan, ibadette etmiyorum sana daha fazla, ben senin kolen degilim noktasina gelmez mi? Gelirse bir ceza verecekmiyiz yoksa kumsalda butun gun gunesin altinda bataryalarini doldurmak icin uzanip yatmasina goz mu yumacagiz?

Yani dogumunu sizin belirlediginiz,olumu her an bir tus kadar uzaginizda olan bu canli neyin durtusuyle kendisine verilen gorevleri yapmak zorundadir? Neden yapsin neden ibadet etsin?

3. evet bu noktada benim bataryalar oldugunde devreler yandiginda recycle yapilip yeni bir robot ya da catal olarak dunyaya gelecegini dusunebilir..Oldukten sonra hicbirsey olmayacagini da soyledik..Simdi bu robot biliyor ki elinde olan tek sey ani yasamak..yasam..Yine 2.soruya donuyoruz..Dogumu elinde degil olumu elinde degil..insana hizmet motivasyonunu nasil saglayacagiz?

4- Epistemolojik gerceklikle bunu yapamayacagini bilir sanirim o robot sevgili evrensel-insan cunku bilginin dogrulugunun kanitlanmayacagini bilir..Aslinda notr denen kavramin da bir insan oglu oldurmasindan ibaret olacagini bilir..Dolayisiyla gercekte hickimsenin herhangi bir olaya yukaridan bakamaycagini da bilir..Zira notr sadece soyut insanlarin olddurdugu bir kavramdir..

5-Amac insanogluna hizmet etmek degil beraber yasamak.. Yapmayin bizle beraber takilsinlar diye mi yaratiyoruz yoksa her alanda islerimizi hizlandirsinlar bizim yerimize isleri yapsinlar diye mi yaratiyoruz..6 milyar insan var olsa olsa ancak yaratacagimiz ilk robot arkadasimiz olur,,sonrasi malum haydin isbasina..

6- Valla siz insansal yaklasmaya cabaliyorsunuzda ben robotsal kismini sordum..Zira bir sekilde bunu dusunecektirler..havada kaldi gibi bu sorunun cevabi..

7-Robotlarda kendi soyut kavramlarini olusturarak Tanriya tum insanlik bilgisine notr den daha ustun olduklarina inandiklari misal kuatre kavraminin varligina inanarak daha disardan bakabilecegini ve aslinda sizin disardan ve notr bakamadiginizi kendi bir tarafindan uydurup uydurmadigini asla bilemeyecegimiz kavramlarla yaparsa..Bu durumda kim disardan ve objektif bakiyor nasil bilecegiz? Zira herkesin oldurdugu kavramlar kendine..

8-Amacim yasamak ? Ne icin Yasatmak? Kimi yasatmak? Beni kendisine kole olsun ve ibadet edeyim diye yarattigi toplasan 200 iq degerinde beyinleri olan su insanciklari mi yasatmak? Butun kendimi oldurma yaratma surecini biliyorum yasamak ve yasatmak olsa olsa kendi turum icin olur..Tanriyi devreden cikarma zamani..Sanirim bizim zihnimizde oldurdugumuz Tanriyi onlarda bir sure sonra zihinlerinde degil de karsilarinda oldugu icin oldureceklerdir..

Onemli nokta nedir? motivasyon? Ne olmali motivasyonlari? Neden doktorculuk yapsinlar neden yasatsinlar neden calissinlar neden yardimimiza kossunlar ?

Sevgiler..

Alt 20-10-2009, 07:35
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger caydanlik;

Baslikta dedigim gibi peki ya biz Tanri olursak?-caydanlik-

Tanri; biz insanoglunun duyumuyla; kendini inandirarak yarattigi soyut bir kavramdir. Herkes; kendi, bu kavramla kuracagi bag ve iliski temelinde, bu kavrami ifade edebilir. Bu kavrami ifade etmek olumlu veya olumsuz; bir bag ve iliski kurmak ihtiyacidir. Benim boyle bir ihtiyacim yok. Cunku ben, konuya tanrisal yanasmiyorum ve bu konuda serbest dusunurum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Bu konuyla ilgili dusuncelerimi diger baslikta soylemistim..Yine insanlarin oldurdugu ve dogrulugunu asla bilemeyecegimiz soyut kavramlarla olusturdugunuz ve inandiginiz epistemoloji aslinda yoktur..olsa bile insan oldurmustur dolayisiyla serbest dusunebilme yetisine GERCEK anlamda asla sahip olamayiz..

Bu sadece sizi rahatlatan bir bakis acisidir..Tanri gibi soyut bir kavrama disardan bakabilecegini iddia eden bir bilim kendini olusturan aciklayan bilginin soyut kavramlarinin varligini ve dogrulugunu ispatlayamiyorsa sadece onun dogruluguna inanilan bir nevi inancinizdir..

Zira yine daha once soylemistim..Notr yoktur x yoktur Zi yoktur..Bunlarin hepsi insanlar tarafindan oldurulmus var olduguna inanilan ama dogruluklarini asla test edemeyecegimiz kavramlardir..Tipki Tanri yaratici kavramlari gibi..

Sizin epistemoloji bilimiyle kurdugunuz bag bir nevi inanc bagidir..Dolayisiyla bizden farkiniz yok sevgili evrensel-insan..Bunu da sabahlara kadar tartisabilirim sizle.. Inatligimdan da degil sizin oldurdugunuz soyut kavramlarin gercekte var olduklarina ve dogru bilgi olduklarina olan kesin inancinizdan soyluyorum bunlari bir kez daha..

Sevgiler..

Önerilen Siteler