Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-12-2010, 11:41
Bilge Engin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilge Engin Bilge Engin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İnsanı İnsan Yapan Dinmidir Yoksa Sosyolojik Çevre ve Bilgi mi?

Burada yazı yazmaya başladığım günden beri teistler tarafından savunulan bir tez hep dikkatimi çekti. Eğer tanrı yoksa, cennet cehennem yoksa hayatın anlamı da yoktur, iyi olmak için bir çaba harcamaya gerek yoktur.

Yani; insanların birbirini öldürmesini, tecavüzleri, hırsızlıkları, savaşları, ahlaksızlıkları tanrının ve onun ceza/ödül sisteminin varlığı engeller.

Neredeyse doğduğum günden beri tanrı inancına sahip değildim. İzmirde büyüdüm ve hayatımın büyük bölümü orada geçti. Çevremde benim gibi arkadaşlarım vardı. Hepimizin ortak noktası sadece tanrısızlık değildi. Bizler evrensel doğrulara, bilgiye, çevremizde bulunduğumuz sosyal ortamda örnek kişiler olmaya ulaşma çabamız da ortak noktalarımızdı.

Ama ilginç şekilde bunu ne huri ne de allah için yapıyorduk. Hepimizin öğrendiği bir gerçek vardı, o da insanın sosyal bir hayvan olduğu. Bu yüzden sosyal ortam içerisinde yaptığımız her iste bir sosyal kaygımız olurdu. Sahil temizleme çalışmaları, kimsesiz çocuklar için yardım toplama, ekonomik durumuiyi olmayan çocuklara ders verme vb. Bu işleri yaparken tanrının ve ya ölüm sonrasında huriler ile dolu bir sahil vilası hayalimiz yoktu. Sadece çevremizde yardım etiğimiz ya da yaptığımız yardımı görüp gözlerimizin içerisine bakan insanların takdiri ve sevinci bizi bu işleri yapmaya sevk ederdi.

Özellikle insanlardaki bilgi seviyesi ve bilinç arttıkça bizim ekibe daha yatkın olduğu, bilgisizlik ve bilinçsizlik arttıkça ise dini grup ve akımlara daha yatkın olduğu daha ö dönemlerde dikkatimi çekmişti.

Gelmek istediğim nokta dindar arkadaşların, allahın varlığı olmasa iyilik de olmaz diyen düşünce yapıları.

Taşlanarak tekmelenerek öldürülen kadınlar, canlı canlı yaklan insanlar, canlı bombalar, cehalet pislik daha nicesini sayarım. Bunlar tanrının varlığından dolayı olan durumlar. yani bunlar tanrı olmaz ise iyilik olmaz diyen fikrin oluşturduğu manzaralar.

Bunları gördükçe tanrının olduğu bir hayat yerine bilgi, bilinç ve sosyalleşme çabasının olduğu bir hayatın daha fazla iyilik getireceği düşüncesindeyim.

Tanrı yoksa bilinç ve sosyalleşme artar, insan o zaman insan olur.
Alt 15-12-2010, 11:55
zocor zocor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

insanı insan yapan insanın kendisidır, belli bir inanca sahip olan ateistler ve diğer inançlı insanlar arasından da iyi veya kötü insanlar çıkabilir..
Alt 15-12-2010, 16:50
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Din her zaman, kendi yandaslarina dost, digerlerine dusmanlik asilamistir. Sadece bu yonu bile milyonlarca insanin hayatina malolmustur.
Gunumuzde bile canli ornekleri mevcutken, aksini iddia etmek bence dogru olmaz. Insan sosyal bir hayvandir, evet, bu da birbirlerinden etkilendiklerini belirtir. Bu etkilenme, insanligin yararina da olabilir zararina da. Din, her birimizin ozel gorusu olarak kalsa, bilime, egitime karsi cikmasa, belki de o kadar zararli olmazdi; Yobazlari, fanatikleri gorup de aksini soylemek mumkun mu?
Insani kul, esir eden, fikir ve soz hurriyetini engelleyen, organize bir sistemin insanliga degil, sistemi kullanmasini, ceplerini doldurmasini bilenleredir yarari.
Bilimi de kotuye kullananlar yok mudur? o da vardir. Bunlar da diger beyin yikama makinasi, military korku tucarlarinin elinde silaha donusmustur.
Sonucta bilgi ve farkindaligin artmasiyla, insanin insandan baska dostu dusmani olmadigi anlasilacak, hayallerle yasamayi, insan gibi yasama cabalarina cevirecektir insanlik.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 16-12-2010, 01:57
hackercesur hackercesur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Sayın Bilge Engin. Düşüncelerinize tamamen katılıyorum.

Aslında suçlu insanlara baktığımız zaman hemen hepsinin inançlı olduklarını görürüz. Bunun nedeni şudur. İnsan sürekli baskı ve korku altındadır. Günah işleme korkusu, cehennem korkusu, allah korkusu, cin korkusu derken insan bir noktada doğası geregi patlar. Fakat inançsız bir insan için bu korkular olmadıgı için daha mantıklı düşünebiliyor. Kararlarını daha dogru verebiliyor. Bunu nereden mi anlıyorum. Açın dini programları ve sorulan sorulara bir bakın. İnsanlar utanmasa nefes almak günah mı diye soracaklar...

işte bu korku ve baskı ise birikerek bir noktada dışavuruyor.

Geçenlerde bir haber okumuştum. Araştırmalara göre en az suç oranı ateistlerin çok olarak yaşadıgı bir ülkedeydi.
Alt 16-12-2010, 02:09
EL_AkSa_ŞeHidLeRi EL_AkSa_ŞeHidLeRi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bilge Engin´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Burada yazı yazmaya başladığım günden beri teistler tarafından savunulan bir tez hep dikkatimi çekti. Eğer tanrı yoksa, cennet cehennem yoksa hayatın anlamı da yoktur, iyi olmak için bir çaba harcamaya gerek yoktur.

Yani; insanların birbirini öldürmesini, tecavüzleri, hırsızlıkları, savaşları, ahlaksızlıkları tanrının ve onun ceza/ödül sisteminin varlığı engeller.

Neredeyse doğduğum günden beri tanrı inancına sahip değildim. İzmirde büyüdüm ve hayatımın büyük bölümü orada geçti. Çevremde benim gibi arkadaşlarım vardı. Hepimizin ortak noktası sadece tanrısızlık değildi. Bizler evrensel doğrulara, bilgiye, çevremizde bulunduğumuz sosyal ortamda örnek kişiler olmaya ulaşma çabamız da ortak noktalarımızdı.

Ama ilginç şekilde bunu ne huri ne de allah için yapıyorduk. Hepimizin öğrendiği bir gerçek vardı, o da insanın sosyal bir hayvan olduğu. Bu yüzden sosyal ortam içerisinde yaptığımız her iste bir sosyal kaygımız olurdu. Sahil temizleme çalışmaları, kimsesiz çocuklar için yardım toplama, ekonomik durumuiyi olmayan çocuklara ders verme vb. Bu işleri yaparken tanrının ve ya ölüm sonrasında huriler ile dolu bir sahil vilası hayalimiz yoktu. Sadece çevremizde yardım etiğimiz ya da yaptığımız yardımı görüp gözlerimizin içerisine bakan insanların takdiri ve sevinci bizi bu işleri yapmaya sevk ederdi.

Özellikle insanlardaki bilgi seviyesi ve bilinç arttıkça bizim ekibe daha yatkın olduğu, bilgisizlik ve bilinçsizlik arttıkça ise dini grup ve akımlara daha yatkın olduğu daha ö dönemlerde dikkatimi çekmişti.

Gelmek istediğim nokta dindar arkadaşların, allahın varlığı olmasa iyilik de olmaz diyen düşünce yapıları.

Taşlanarak tekmelenerek öldürülen kadınlar, canlı canlı yaklan insanlar, canlı bombalar, cehalet pislik daha nicesini sayarım. Bunlar tanrının varlığından dolayı olan durumlar. yani bunlar tanrı olmaz ise iyilik olmaz diyen fikrin oluşturduğu manzaralar.

Bunları gördükçe tanrının olduğu bir hayat yerine bilgi, bilinç ve sosyalleşme çabasının olduğu bir hayatın daha fazla iyilik getireceği düşüncesindeyim.

Tanrı yoksa bilinç ve sosyalleşme artar, insan o zaman insan olur.
şu an bütün dünyanın ateist olduğunu düşünelim, en ufak bir kötülük bile olmayacağının garantisi nedir?
Alt 16-12-2010, 11:20
Üye

EL_AkSa_ŞeHidLeRi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
şu an bütün dünyanın ateist olduğunu düşünelim, en ufak bir kötülük bile olmayacağının garantisi nedir?
Aslında basit bir anlatımla kcevaba başlamak istiyorum El Aksa. İnsan iyi olmak için çaba harcamasına gerek yoktur; insanın kötü olmak için çaba harcamasına gerek vardır.

Ateizm ile sosyalleşme çabası ve bilgiye ulaşma isteği genellikle beraber ilerlemektedir El Aksa. Dolayısıyla kaba bir genellemeyle ateist insan daha sosyal ve bilgilidir. Ama dediğim gibi kaba bir genelleme.

Tüm dünya ateist olsa hiç kötülük olmaz mı? olur. Bunu ne dinler engelleyebilir ne de dinsizlik. Kötü olma dürtüsü dinlere bağımlı bir şey değildir. Bilgi seviyesi yüksek ve sosyaleşme çabası içerisinde olan bir insan ilk başta belirttiğim gibi kötü olmak için bir çaba sergilemez. İnsan olmanın doğasından gelen dürtüleri kontrol altına alarak iyi olur. Kötü olması için sistemlerini kapatması gerekir.

Çok basit psikolojik bir bilgi vardır. Azıcık olsun psikoloji okuyan bir insan bunu bilir: İnsan psikolojisini yönlendiren duygu ve hareketlerin temelinde İDLER vardır. Bu idler ağarlıklı olarak hayvansal içgüdülerdir. Cinsel dürtüler, saldırganlık, karnını doyurma isteği, üstün olma isteği vb. İnsanın bilgi seviyesi ve sosyal çevresi arttıkça bu isteklerinin önüne belirli setler çekmeye başlar. Ego, önbenlik ve üstbenlik süzgeçlerinden geçen bu dürtüler toplum içerisinde yaşamasına olanak verecek düzeye getirilir.

İnançlar genel yöntemiyle okuyup öğrenmeye yönlendirmez. Daha çok inanmaya yönlendirir. Bilgisizlik yüzünden de İDLER'i bastırabilecek sadece inanç vardır. Bu yüzden de inanç olmaz ise İDLER serbest kalır.

Anlatmak istediğim nokta Ateizim bilgi ve sosyalleşme çabası sayesinde insanın insan olmasını sağlarken, dinler hayvanın üzerindeki insan maskesidir. Bu yüzden dindarlar allah olmaz ise kişinin kötülük yapmasını engelleyecek hiç bir şey olmaz diye düşünür.

Saygılar
Alt 17-12-2010, 01:46
Üyeliğini Sonlandırmış

Aslında basit bir anlatımla kcevaba başlamak istiyorum El Aksa. İnsan iyi olmak için çaba harcamasına gerek yoktur; insanın kötü olmak için çaba harcamasına gerek vardır.

Ateizm ile sosyalleşme çabası ve bilgiye ulaşma isteği genellikle beraber ilerlemektedir El Aksa. Dolayısıyla kaba bir genellemeyle ateist insan daha sosyal ve bilgilidir. Ama dediğim gibi kaba bir genelleme.

Tüm dünya ateist olsa hiç kötülük olmaz mı? olur. Bunu ne dinler engelleyebilir ne de dinsizlik. Kötü olma dürtüsü dinlere bağımlı bir şey değildir. Bilgi seviyesi yüksek ve sosyaleşme çabası içerisinde olan bir insan ilk başta belirttiğim gibi kötü olmak için bir çaba sergilemez. İnsan olmanın doğasından gelen dürtüleri kontrol altına alarak iyi olur. Kötü olması için sistemlerini kapatması gerekir.

Çok basit psikolojik bir bilgi vardır. Azıcık olsun psikoloji okuyan bir insan bunu bilir: İnsan psikolojisini yönlendiren duygu ve hareketlerin temelinde İDLER vardır. Bu idler ağarlıklı olarak hayvansal içgüdülerdir. Cinsel dürtüler, saldırganlık, karnını doyurma isteği, üstün olma isteği vb. İnsanın bilgi seviyesi ve sosyal çevresi arttıkça bu isteklerinin önüne belirli setler çekmeye başlar. Ego, önbenlik ve üstbenlik süzgeçlerinden geçen bu dürtüler toplum içerisinde yaşamasına olanak verecek düzeye getirilir.

İnançlar genel yöntemiyle okuyup öğrenmeye yönlendirmez. Daha çok inanmaya yönlendirir. Bilgisizlik yüzünden de İDLER'i bastırabilecek sadece inanç vardır. Bu yüzden de inanç olmaz ise İDLER serbest kalır.

Anlatmak istediğim nokta Ateizim bilgi ve sosyalleşme çabası sayesinde insanın insan olmasını sağlarken, dinler hayvanın üzerindeki insan maskesidir. Bu yüzden dindarlar allah olmaz ise kişinin kötülük yapmasını engelleyecek hiç bir şey olmaz diye düşünür.

Saygılar
Nirvana ya ulaşan bir ateist iyilik meleği timsali sokaklarda dolaşmaya mı başlar yani?

'ateist sosyal ve bilgilidir' derken neden insanlardan diploma ve sosyal aktivite şartı koşuyor gibisiniz, ben şimdi asosyal ve bilgisiz olsam ateist olamayacakmıyım?

şu forumda bile ne düşünürse düşünsün neye tapıyorsa tapınsın karşısındaki insana sırf inançlı diye en ufak bir saygısı olmayan ateistler hangi barışçıl bir dünyadan söz edebilirler ki..
Alt 17-12-2010, 03:42
Lynx Lynx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Türkiyedeydim dinim vardi !

Yabancilar benim gözümde hep cehennemlikdi !! Gavurdu !

Türkiyedeyken dinim vardi !

Icki icenler benim gözümde hep cehennemlikdi !!

Türkiyedeyken dinim vardi !

Allaha Inanmayan benim gözümde hep cehennemlikdi

Türkiyedeyken dinim vadir ! Birine sirf sevap islemek icin yardim ederdim !!

Ve simdi geldim Avrupaya !

Halen dinim vardi !

Domuz eti yiyenlere pis pis bakar haklarinda cehennemde nasil yanarlar diye hayallerim vardi

Ve Halen dinim vardi !!

Burda Allaha inanmiyorum diyenlere karsi bir nevi ayrimciligim vardi , ister istemez kanim sogurdu bu insanlara haklarinda hep sonsuza dek cehenneme gidecekler ve nasil yanacaklarina dair seneryolar vardi beynimde

Ve simdi büyüdüm ve simdi dinden ta kendim arindim !!

Meger ben dün cok aptalmisim !!

Ben bugüne kadar burda gavur diye niteledigim insanlardan aldigim yardimi ben medeniyetliyim diyen TÜRKlerden hic alamadim !!

Bana Almancayi ögreten Almanlar

5 sene issizligime karsilik her ay bana 750 euro veren Almanlar

Önemli randövilerime karsilik bana yardima gelen hep almanlar

Her yönden ev bulma , is bulma daha farkli yerlerden para alma konusunda basim belaya girdigi zaman yasal konularda yardimci olan gene Almanlar

Sayarim Sayarim bana karsi olan fedakarliklarini , yardimlarini kaleme döksem sayfalar yetmez !!

Bakin Din bana ne yapmis , Dinsiz bana ne yapmis !

Ha Sieeeeee DIN mi Insani Insan yapacak mis ?

Bu toprakta bir kalp çarpar hakkın bilimin aşkına
Bir kalp çarpar her bedende Cumhuriyet uğruna
Bir çarpar ki hep ileri Mustafa Kemal adına
Öyle çarpar ki ritmine cümle alemler aşina

Konu Lynx tarafından (17-12-2010 Saat 03:47 ) değiştirilmiştir.
Alt 17-12-2010, 11:23
Üye

EL_AkSa_ŞeHidLeRi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Nirvana ya ulaşan bir ateist iyilik meleği timsali sokaklarda dolaşmaya mı başlar yani?

'ateist sosyal ve bilgilidir' derken neden insanlardan diploma ve sosyal aktivite şartı koşuyor gibisiniz, ben şimdi asosyal ve bilgisiz olsam ateist olamayacakmıyım?

şu forumda bile ne düşünürse düşünsün neye tapıyorsa tapınsın karşısındaki insana sırf inançlı diye en ufak bir saygısı olmayan ateistler hangi barışçıl bir dünyadan söz edebilirler ki..
Bir ateisti düşünürken dini tanımlamaları aklınızdan çıkartınız. Bizde nirvana yoktur. Genel geçer doğruluk ve evrensel ilkeler öncelikli gelir. Bu yüzden de bir ateist bir teistle kıyasla dediğin gibi sokakta iyi bir insan olarak dolaşır. (Melek diye bir şey yoktur)

Asosyal ve bilgisiz olsan aslında ateist olmuş olmazsın. Sadece inanmadığına inanırsın. Ateismin genel felsefesi BİLMEK, Teismin genel felsefesi ise İNANMAKtır. Bu yüzden zeka ve bilgi seviyesi arttıkça ateism artar.

Asosyal ve bilgisiz olan insanlrın neredeyse tamamı teisttir.

Bizim inançlı kesime karşı yapabileceğimiz tek aktif eylem saygısızlıktır. Sizler ise kol baçak kesmeden başlayıp, kırbaşlamaya, taşlayarak ve ya kılıçla öldürmeye kadar gidersiniz.

Buradaki diğer ateist arkadaşları bilmem ama ben inançlara tiksinti ile bakarım, sizler ise inançsızlığa kin öfke ve saldırganlık duygusuyla bakarsınız.
Alt 17-12-2010, 20:49
Üyeliğini Sonlandırmış

Bir ateisti düşünürken dini tanımlamaları aklınızdan çıkartınız. Bizde nirvana yoktur. Genel geçer doğruluk ve evrensel ilkeler öncelikli gelir. Bu yüzden de bir ateist bir teistle kıyasla dediğin gibi sokakta iyi bir insan olarak dolaşır. (Melek diye bir şey yoktur)

Asosyal ve bilgisiz olsan aslında ateist olmuş olmazsın. Sadece inanmadığına inanırsın. Ateismin genel felsefesi BİLMEK, Teismin genel felsefesi ise İNANMAKtır. Bu yüzden zeka ve bilgi seviyesi arttıkça ateism artar.
o halde neden bütün bilim insanları ateist değil? yada bir zamanların ünlü ateisti Flew neden ateizmi bıraktı?

Asosyal ve bilgisiz olan insanlrın neredeyse tamamı teisttir.

Bizim inançlı kesime karşı yapabileceğimiz tek aktif eylem saygısızlıktır. Sizler ise kol baçak kesmeden başlayıp, kırbaşlamaya, taşlayarak ve ya kılıçla öldürmeye kadar gidersiniz.

Buradaki diğer ateist arkadaşları bilmem ama ben inançlara tiksinti ile bakarım, sizler ise inançsızlığa kin öfke ve saldırganlık duygusuyla bakarsınız.
el kol kesme kırbaçlama suçluya verilen cezadır, bugün Japonya da ve Amerika da idam cezası yürürlüktedir, 'sizde zaten bizim için böyle böyle düşünüyorsunuz' diyerek buna kıyasla kendi saygısızlığını meşru göstermeye çalışmanı ben şahsen bir ateiste yakıştırmam, akıllı insan ateşe benzinle giden değildir, bu oluşturulmaya çalışılan 'ateist akıllıdır' imajını zedelemekten öte gitmez..

Önerilen Siteler