|
Peki nitelik olarak akilsal degil ise, sence niteligi nedir "inancsal?"
|
doğrusu, eğer varlığın bir izahı varsa bu insanoğlunun hiçbir surette tahayyül edemeyeceği, aklının eremeyeceği bir şeydir bence. ben, aklımın ve muhayyilemin ötesinde kalan mevzularda bilinmezci bir tutum takınmayı en doğrusu bulurum. inanç, son kertede insanın hayal gücüyle ilişkilidir. hayal gücümüz de aynen kavrayışımız gibi yaşadığımız dünyaya derinden bağlı, bu sebeple de konumuz dışında.
|
Burada "akil disi" kime/gore neye gore. Cunku bunu dile getiren akla gore degil.
|
aklın işlevi her bireyde özdeştir. aklın işlevinin, eylemlerinin, hesaplarının ötesinde kalan ise akıl dışı olur. dolayısıyla akıl dışı dediğimiz şey herkes için bir ve aynı.
|
Iste o ilksellik zamansal ve oncelik kisir dongusu tasir.
Yani "bu ilktir" diye neyi one surersen sur "ya onun oncesi?" sorusu her zaman baki kalacaktir. Dolayisi ile fenomenal bir ilkten ziyade, zamansal bir ilk onceligi baki kalmak sarti ile ortaya konur.
Yani kisaca "ilk denileni kim yaratti?" sorusunun bir, yaratanin yaraticisi sorunudur.
|
yukarıda da söylediğim gibi, evrenin içinde geçerli olan ilişkilerin, yasaların ötesine geçtiğimizde, bu ilişki ve yasaların temellerini sorduğumuzda takınılacak en doğru tutum bilinmezciliktir. ben bu noktadan sonrası için bir iddiada bulunmuyorum, yalnızca bilinemeyeceğini söylemeye çalışıyorum.
|
Var veye yoklugu tartisilan ne tanri? Yani birseyin kendi basina varligi/yoklugu tartisilamaz. Ancak ortaya konmus bir seyin (kavram olarak) varligi yoklugu ifade edilir.
Buda tartisma olarak kavramsal temelde varligin varinin yogunun tartismasindaki varligi demektir.
Yani insanoglunun ancak ortaya attigi bir kavramin varligi yoklugu tartisilabilir.
Dolayisi ile varliginin var yok tartismasi, onun kavramsal varliginin zaten kabuludur.
Kisaca insanoglu bir kavrami ortaya koymadan once, onun ikilemini, karsitligini, kendisini karsitini bir pozitif nokta olarak yapilandirmistir, islevi de " hangi bir?" temelli indirgemeci ifadesidir.
|
evrensel hocam, kusuruma bakmayın ama sizden konuyu biraz daha anlaşılır kılmanızı istemek durumundayım

tanrının varlığını yokluğunu tartışırken, zihinde bir kavram olarak tanrının varlığı kabul edilmekte diyorsunuz anladığım kadarıyla. fakat ben buradaki çelişkiyi göremiyorum.