Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 25-04-2018, 12:27
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Fabula´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Spartaküs

Marx ın ekonomik öngörülerine dair bir tek eleştirim olmadı. Marx her şeyi ekonomiye dayandırıyor olması da mükemmel bir tespit . Bu tespitine de katılıyorum.

Ben Marx ın ucu açık , sizinde ön görü olarak belirttiğiniz komunist toplum yapısına geçişin ve daha sonrasında ne olduğunu belirtmediğini söyledim. Durum bu.

Durum bu da , bazı mürit kılıklı TİPLERİN sanki kutsalına laf etmişim gibi cihat ilan etmesi gerçekten şaşırtıcı.

Şahsi fikrimdir.

Marx ın komunist toplum ( kehanet demiycem kızıyorlar ) öngörüsü gerçekleşmez. Bu kapitalizm dediğimiz şey YAYILMAK için kendisine sürekli bir alan buluyor.

Doğa da bu alan çok geniş .. Bu alanlara diledikleri gibi yayılıyorlar. PARA VE RANT MARSTA ise oraya dahi yayılacaklar. Müşteriside doymak bilmeyen insan. Oralarda müşteri bulsun insanı o bulduklarına rekabet için sistem geliştirirler.

Ekinomik kriz öngörüleri ise sürekli oluyor. Kapitalizm Her krizde yayılacak bir alan bulup oradan yoluna devam ediyor. Öyle ki komunist düşüncede ki insanlar bile rekabet ayağında hem müşterisi hemde yayılma konusunda üstüne bastığı bir fırsat.

Marx dan sonra herkesin bildiği iki tane savaş oldu. Bu savaşları ve sonuçlarını öngörmek !!!! Ve bundan sonra olması muhtemel savaştan sonra olacakları öngörmek neye yarar.

Tabi ki marx ın bilim adına ortaya koyduğu toplumsal bir çok eseri vardır. Bunları elbette ki ben buradan eleştiremem . Yetim de yok yetkimde .

Ancak kapitalizmi çok iyi biliyorum ki ; vucutta ki kanser hücresi gibi her yere yayılıyor ve tüm bedeni yok ediceğinin bilincinde olmadan yoluna devam ediyor.

Kapitalizm bu bedeni( evreni ) devirdiğinde ortada komunist oluşturacak bir toplum da kalmayacak..

Senden çok şey öğreniyorum. Ancak her şeyi aynı yorumlayamıyoum.

Ben mürit değilim. Mürit olmamayı burada öğrendim.
Saygılar.

- Yukarıdaki cümle güzel. Ama Kapitalizm her krizde yolunu bulmuyor. Tarihe bakarsan, kapitalizm her krizde kendini düzeltiyor. mesela
-1923 Wall Street krizi: Saf kapitalizm rafa kaldırılıyor, devletin ekonomiye kısmı müdahalesini içeren bir modele geçiliyor.
- 1973 Petrol krizi sonrası: Avrupa devletlerinde İşsizlik sigortası, ya da en düşük gelir ödemesi gibi şeyler çıkıyor.
-2007 Morgage krizi: Obama gelip ABD'de sosyal devleti güçlendiriyor, bankacılık sistemini de düzeltecek ekonomik önlemler alıyor.
- Yunanistan Krizi: Liberallerin yıllarca çözemedikleri krizi Cipras gelip sol politikalarla filan düzeltiyor.

/ Her seferinde de daha "sosyalist" bir liberalizm oluyor. Toplum da gelişiyor.

Önerilen Siteler