Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-05-2009, 11:14
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

zeitgeist´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ilahi Ki-Adi..
hem "bir eksik inkar edip" hem nasıl "en az bizim kadar" olsun
bende taktımmı takıyorum böyle şeylere...
hemen değiştireyim zeitgeistcim en az biz den bir eksik inkarcı yapar

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 10-05-2009, 01:48
Soda Soda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

"Kuran'daki yeminler" önemli bir başlık konusu. Ben bunu "Kuran'ın kültürel kökenleri" konulu bir araştırmanın alt başlığı olarak ele almak isterim.
Bu şekilde "Allah de yemin eder mi?" veya "zırva yeminler" veya "yeminlerdeki saçmalıklar" türünden bir yaklaşım bizi bu başlığı anlamaktan uzak kılar.
Artık "Kuran'ın saçmalıklarını (!)" sıralamanın bir bilimsel yöntem olmadığını anlamalıyız.

Yeminleri incelerken Kuran öncesi Mekke ve çevresinin kültürünü ve özellikle şiir ve belagat sanatını anlamalıyız. Kahinlik gibi önemli bir kültürel statü hakkında da araştırma yapmalıyız çünkü Kuran'daki yeminlerden bazıları Kâhin yeminleri bazıları şair yeminleri veya halkın gündelik yaşamında kullandığı olağan yeminlerdir.
Yeminlerin nesnelerini, amaçlarını, ifadeyi güçlendirici, pekiştirici yönlerini incelemeliyiz.
"Neden giriş ayetlerinde yoğunlaşmaktadır bu yeminler" veya "Neden Mekke döneminin ilk yıllarında yeminler ağırlıklı?" gibi sorular sormak yerindedir.

Bir de and içme ve yemin arasındaki fark nedir?

Veya Kuran'da yemin konusu nasıl ele alınmaktadır?
Yeminin kefareti nedir?
Kaç tür yemin vardır?
veya yeminin İslami açıdan bağlayıcılığı nedir?
Kâsem nedir?

gibi pek çok soru sorulabilir.

Burada Kuran'ı anlamak için Muhammed'i Muhammed yapan kültürel iklimin kodlarını çözmemiz şart. Cahiliyye denilen İslam öncesi pagan dönemin bütün kültürel özellikleri adeta Muhammed'de cisimleşmiştir. Muhammed herhangi bir insan değildi. O içinden çıktığı toplumunun bütün hassasiyetlerini, manevi dünyasını, ruhsal kimliğini adeta bir ayna gibi yansıtmaktaydı. Özellikle erken Mekke dönemi onun bu özelliklerini fazlasıyla göstermektedir. Bu aşamada henüz saflığı bozulmamış, günlük siyasetin rotasına girmemiştir. Huruf-u mukatta kullanımı, ayet girişlerindeki and içmeler ve yeminler, mesel anlatımları, fasıla (kafiye) düzeni, mecazı, kinayesi, teşbihi, tenbihi, icaz'ı ve kâhinlerde görülen sec'i ifadeleri vb. edebi yönleri ile Kuran dört dörtlük bir edebi eserdir.

Muhammed'i ve yazdığı Kuran'ı küçümsemeyin, pek çok gizem vardır içinde hâla çözemediğimiz. Muhammed oldukça güçlü bir eser kaleme almıştır. Lakin eserini iki kapak altında toplamaktan vazgeçmiş olması ve yazdıklarını sağa sola serpiştirilmiş nesnelere bırakmış olması onun başlangıçta özenerek başladığı bu "edebi" eserine sonradan haketmediği güncel siyaset/ günlük hesaplar ile bozduğunu farketmiş olmasıydı. Muhammed başlangıçta (O Kitab'a andosun ki vb..) üzerine and içtiği, yere göğe sığdıramadığı kendi büyük eserini tamamlamak istemedi çünkü artık onu bir edebi eser olarak görmüyordu ve görmemekte de haklıydı.

Muhammed'in beyninin kıvrımlarında dolaşmadan Kuran'ı ve İslam'ı anlayamazsınız.
"Empati" buradaki en büyük bilimsel aracımız olmalı.

"Kuran'daki yeminler" konusunu ele alacağım. Hele bir ısınayım

Bağımsızlık benim karakterimdir.
Alt 10-05-2009, 16:52
selanikli selanikli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Bütün olarak okumak

EnvyMe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın selanikli
29 yaşındayım. Evli değilim, nasip olmadı henüz. Çocuğunuzu Allah bağışlasın, Allah uzun ömürler versin, sizede çocuğunuzada. Meydana gelenden nasıl bir anlam çıkardınız tam anlayamadım ...

Verdiğiniz ayete gelince. Bütün olarak okuyup anlamak gerekir bence. Aşşağıya biraz bütün olarak koymaya çalıştım. Buradan bence, Ey İnsanlar denildiğinde tüm insanlar anlaşılmıyor. Ayrıca varmayacak kimse yoktur deniliyor, cehenneme girmeyecek kimse yoktur denilmiyor. Vermiş olduğunuz ayetin bir sonraki ayetine bakarsanız görebilirsiniz.
Sayın EnvyMe ben ve çocuğum için iyi dileklerinizin içten olduğuna inanıyor,teşekkür ediyorum. Babalık güzel bir duygudur, tatmanızı dilerim ve tavsiye ederim.
Meydana gelen olaydan bir anlam çıkarmadım. Sadece cehennem tariflerinin ne kadar korkunç olduğunun somut olarak anlaşılmasına çalıştım.
Bütün olarak anlamak sözünüz beni güldürdü, kusura bakmayın. Bütün olarak anlamalı derken tam tersini yapmışsınız.Önce her iki ayeti de yazayım, herkes okusun sonra açıklamalarım olacak.
‘’(Ey insanlar!) Sizden cehenneme varmayacak hiç kimse yoktur. Rabbin için bu, kesin olarak hükme bağlanmış bir iştir. ‘’ ;
''Sonra Allah’a karşı gelmekten sakınanları kurtarırız da zalimleri orada diz üstü çökmüş hâlde bırakırız.'' Meryem (sıra no:19, shf no:304, ayet no:71, 72 )
1-Diyorsunuz ki, bütün insanlar kastedilmiyor. O zaman 72. ayette müminler neden kurtarılmaktadır.
Ben söyleyeyim, cehennemden kurtarılmaktadır. Demek ki, kafirlerle birlikte müminler de cehennem ateşini belli bir süre de olsa tadacaktır. Müminler deyince, günahsız ölen bebelerden, peygamberlere kadar herkes diyor. Bütün olarak anlamak böyle olur.
2- Varmak girmek demek değildir diyorsunuz.
Müminler cehenneme varmış ve fakat girmemişse neden kurtarılmaktadırlar? Cehenneme girmişlerdir ve cehennemden kurtarılmaktadır.
Bütün olarak anlamak böyle olur.
Alt 10-05-2009, 17:08
paslıçivi paslıçivi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

kemdem´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Konuyu başından sonuna kadar okudum, inkarcıların inkarlarında nasıl sınır tanımadığına bir kez daha şahit oluyorum. hakdogan size gerçekten çok teşekkür ediyorum, harika bir izah tarzıyla anlattıklarınızı nasıl da anlayamıyorlar şaşırıp kaldım. Örneklerle kıyaslamalar alıntılarla net izah edildiği halde anlamamak için adeta yarışılmış. Konuyu daha fazla uzatmanın gereği kalmamış, inkarcılar fikrinde sabitler. Temcit pilavı dönüp dunuyor. Selametle.

daha ilk mesajda şıracılığa başlamışsınız..

bahsettiğiniz kişinin bozacı olduğunu çok iyi biliyorsunuz..

hem bozacı hem şıracı olmak da zor olsa gerek..

Alt 10-05-2009, 19:48
hakdogan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hakdogan hakdogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yazar

paslıçivi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

daha ilk mesajda şıracılığa başlamışsınız..

bahsettiğiniz kişinin bozacı olduğunu çok iyi biliyorsunuz..

hem bozacı hem şıracı olmak da zor olsa gerek..

@kemdem kimdir tanımam etmem.

Sağolsun görüşünü bildirip, teşekkür etmiş.

EDİT

Şıracı-bozacı türü ilişkiler ağı için bırak senin yada benzerlerinin geçmiş mesajlarına, sadece şu başlıkta benim yazılarım dışında kalan ve bana hitaben yazılanlara bakman yeterli EDİT.

Herkesi kendiniz sanmayın...

Konu aydoe tarafından (10-05-2009 Saat 20:14 ) değiştirilmiştir. Sebep: üslup
Alt 10-05-2009, 22:27
Yazar

Nedense beni hiç şaşırtmıyorsunuz.

İdeolojik yada inkarda inanç birliğinden kaynaklı "yandaşlık" güdüsü ile muhatabı "uslup" edebiyatı ile susturma teşebbüslerine alışığız.

Bilmeyen de kırmızı EDIT bölümlerinde küfür&hakaret vs var sanır.

Oysa söylenen, şıracı-bozacı ilişkiler ağının kurucu/geliştirici/güdücülerine "ben değil siz o işleri iyi bilirsiniz" demekten ibarettir.

Sevsinler, topyekün...

Alt 10-05-2009, 22:46
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

''küfür&hakaret vs var sanır.''

Yazınızı bir başka üyemizin şikayeti üzerine editledim.

Son Düzenleyen aydoe; Bugün at 08:14 Sebep: üslup

Üslup demişim ,küfür yada hakaret dememişim

silinen bölüm:

''İç dünyaları uydurdukları yalanlarla kararmış, dolayısı ile "yalancı tatmin" arayışlarına sahte aydınlık adına muhtaç, bu sebeple çok kişilikli zevatın, "ahanda bizim taktiğin imitasyonu" diye ortaya çıkması beni hiç şaşırtmadı.

Şıracı-bozacı türü ilişkiler ağı için bırak senin yada benzerlerinin geçmiş mesajlarına, sadece şu başlıkta benim yazılarım dışında kalan ve bana hitaben yazılanlara bakman yeterli korozyon mağduru.''

----------------------------------------------------------------------------

İç dünyaları uydurdukları yalanlarla kararmış
"yalancı tatmin" arayışlarına sahte aydınlık adına muhtaç
bu sebeple çok kişilikli zevatın,

Kimmiş bu zevat?

Alt paragrafta yalnızca '' korozyon mağduru.'' editlenmiş

Mağduru oynamaya başladınız hemen, sizin de şikayet etme hakkınız var,iletilerin sağ üst köşesinde ,şikayet butonu var.

Severiz,topyekün...

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 10-05-2009, 23:03
Yazar

aydoe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Üslup demişim ,küfür yada hakaret dememişim
Küfür yada hakaret yok, ama uslup sorunlu.

O sorun sakın, dediğim türden "dayanışma" sorunu olmasın?

Ne denli subjektif kriterleriniz olduğu malumumuz.

Kimmiş bu zevat?
Dayanışma sergilediğin muhterem ve aynı kategoride kimler varsa.

Mağduru oynamaya başladınız hemen
Allah'ın izni ile zulüm de etmem, zulme rıza da göstermem. Mağdur etmem, mağdur da olmam.

Olmayan adaletinizin yamuk terazisine zoom yaptım hepsi o kadar.

Mesela dayanışma sergilediğin muhtereme bozacı, sana da şıracı diyerek tekraren o yamuk teraziye bir zoom yapayım, bakalım neler göreceğiz.

Severiz,topyekün...
Birbirinizi bile sevemezsiniz, malumumuz.

Sevebileceğiniz yegane şey, nefsiniz...
Alt 10-05-2009, 23:42
prozac - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
prozac prozac isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Sn hakdoğan,

Üyeleri etiketlemek yerine rahatsız olduğunuz iletileri bildirseniz sorun kalmayacaktır..

Sen Tanrılığını bil..Ben de İnsanlığımı...
-----------------------------------------------------

Hayat Değişimdir...
Kuranda Mucize Yoktur..
Alt 10-05-2009, 23:43
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Kendini sevmeyen kimseyi sevemez kardeşim.
Önce dünya ile barışacaksın,bu dünya ile barışırsan eğer öbür dünya arayışın biter.
sevgiler

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''

Önerilen Siteler