|
Bu bir negatif cumle olmamalidir, sizin gibi egodan siyrilmis, tum kimliklerini uzerinden atmis bir insan icin. Zira aksine pozitif bir cumledir, bir "durum degerlendirmesi" adina kurulmus.
|
sevgili neva.. benim için zaten negatif bir cümle değil, ben sadece size bir insanla iletişim kurabilmenizi engellyen egonun savunma mekanızmalrını göstermeye çalışıyorum, siz bana en ağır küfürü de etseniz ben güler geçerim sadece..
sevgili xcan da bana önce yazıp sonra sildiği yazısında "soytarı" deyip bu
"bir durum tespitidir" demişti.. bakın ne güzel çalışıyor savunma mekanızmaları..
tamam durum tesbitidir de bunun bin çeşit dile getirilmesi vardır.. IDe yakın olursa "soytarı" dersin süperegoya yakınsan "arkadaşım farklı düşünüyoruz sanırım vs" dersin.. işte ego bu ID le süperego arasında denge sağlayan mekanızmalar eşliğinde çalışır..
|
Hic kimse, "dur ben ileri asama sizofren olayim" diye sizofren olmaz. Veya hipofiz bezine de tumor ekmez buyusun diye..
|
ben de bunu anlatmaya çalışıyorum işte.. hiç bir bebek doğduğunda -
dur ben radikal bir dinci ya da materyalist olayım" diye doğmaz.. onun bu hale gelmesi kendi özgür iradesinde değil, doğduğundan itibaren kendisine yüklenen zihin ve başta ailesi olmak üzere tüm toplumda yaşayıp deneyimledikleriyle ortaya çıkar.. her bebek doğduğunda zihinzisdir yani sağlıklıdır, tüm dünya insanlarını bebeklerini kendi gibi görür.. onu hasta eden doğup büyüdüğü toplumun zihin(din, milliyet, politika vs) yapısıdır.. bu yenidoğan bir bebeğin beynine habis kanser hücresi koyup besleyip onu tümör haline getirmek gibidir..
|
Ancak ileri derece sizofreni de hayal dunyasi, gercek dunyanin yerine gecer. Ve bu boyutta tehlike arzeder, ikinci ucuncu sahislar icin.. Bu yuzden tedavi ederiz. Ve tedavi bitiminde hicbir sizofren, donup beni eski halime dondurun diye yalvarmaz doktora.
|
egoda/zihinde yaşayan bir insanın durumu farklı mı zannediyorsunuz? ben niçin diyorum
"teizm ve nonteizm düzeyi derin uyku ve uyku mahmurluğudur" diye..
bir müslümana göre; allah vardır, muhammed onun elçisidir, kuran onun kitabıdr ve o kurallara göre yaşarsan öldükten sonra cennete ya da cehennneme gideceksin,
bir budiste göre; Buddha bu dünyada gelmiş geçmiş en aydın kutsal insandır ve onun öğretileri kesinlikle doğrudur, ölümden sonra yeniden doğumlar vardır..
bir ateiste göre; tüm evren maddeden ibarettir, tanrı diye bir şey yoktur, ölümden sonra yaşam yoktur..
bu örneklerini verdiğim kişiler için bu kavramlar
"epistemolojik gerçeklik" düzeyindedir.. yani gözlemlenebilir sınanabilinir tekrarlanabilinir düzeyde algılanır.. zaten o yüzden hepsi benim inancım hakikat diğerleri yanlıştır derler..
ama sanırım siz hayatınızda hiç teizm düzeyini birebir deneyimlemediniz ki bu insanlarla empati kurup algılayamıyorsunuz..
ben yaklaşık 15-16 yaşlarına kadar 5 vakit namaz kılan, inancından en ufak şüphesi olmayan biriydim, teizmin ne olduğunu çok iyi bilirim, o günlerde biri bana gelicek da inancımın yanlış olduğunu anlatmaya çalışacak, kafasını koparırdım onun..
bu varlığa verilen anlam/sıfatlamalrın yanına bir de milliyetçilik/etnik kimliği ekleyin, vatan toprakları, millet için ölmek şereftir, bunlar şehittir, ölümden sonra en güzel yaşam/yaşamlar bu vatanı/milleti için ölenleri beklemektedir..
daha buna bir ton öğreti ekleyin ve yenidoğan bir bebebğe zaman ve coğrafyaya göre yüzlerce çeşit zihin/ego(kanser hücresi) ekleyin..
ve insanlar bu
"hayalleri gerçek olarak algılasınlar" ve ondan sonra din millet vatan uğruna biribirini doğrasınlar..
ve ben müslüman türk milliyetçisi olarak yetiştiridikten sonra benim iradem dışında tüm bunlar buharlaşıp uçup gitsin ve bambaşka harika bir yaşam başlasın.. ben şimdi gidip dermiyim -doktor bey ben bu harika yaşamdan sıkıldım, tekrar eski türk milliyetçisi, kürt düşmanı ve koyu müslüman olmak istiyorum, yalvavrırım beni eski halime döndürün..
sevgili neva.. şizofreni neyse egoda yaşam birebir aynıdır.. bunu egodan/zihinden arınmadan algıyamazsın zaten, bir şizofrenin iyileşmediği sürece durumunun bir hastalık olduğunu kavrayamaması gibi..
sen şimdi yaşadığın ülkede vatanını/milletini seven, bu uğurda ölebilecek, isaya ve onun cennet cehennemine inanan ve bu haliyle gayet mutlu ve taminkar birine git de bakalım -kardeş tamam sen bu halinle gayet mutlusun ama gel bak tüm bu isa cennet cehennem vatan millet sevgisinin olmadığı çok daha harika bir yaşam var seni ona dönüştürelim desek...
nasıl bir tepki beklersin, git dene istersen..
ha bir şizofreniye gel seni tedavi edelim demişsin, ha dini inancı ve millet vatan sevgisiyle çok mutlu bir insana seni tedavi edelim demişsin fark yoktur..
çünkü her ikisi de durmundan şikayetçi değildir.. o kendi dünyasında çok mutlu ve huzurludur ve dini inancı ve vatanı/milleti için nükleer bir silahı ateşlemekten ve bir çok insanı katletmekten gözünü sakınmaz..
çünkü ego; ben ve benim gibilerin çıkarları yani
"biz" der..
ama egonun köleliğinden kurtulup özbenliğe geçerse;
"hepimiz, tüm dünya insanlığı" der..