|
Aliminyum Diyor ki
Ne güzel adamsın lan sen.
|
sevgili aliminyum
yazilarini takip etmiyor degilim...
cok donanimli oldugunda ortada...
ayrica ben seni hayranliklada izliyorum...islam felsefesine aristokrasiyi angaje adam olarak..
ve senin din disi olmaya en yakin aday oldugunuda dusunmuyor da degilim...
seni yakinda aramizda gormek uzere...
saptirilmasin diye yazilarimdada ozellikle kurandan alintilar yapmaya calistim...
oysa her ne kadar acik oldugu yazilsada kurandada hadislere muracat etmeden isn iicinden cikamiyorsunuz...
buyurun teksas tommiks,zagor tarzi hadis soylemlerinize...
ossuran seytan
Muhammed'in söyle dedigi aktarilir: "Namaza çagrildiginda(ezan), SEYTAN geri geri gidip uzaklasir. VE ZART (zurat) diye sesli yellenerek gider. Ezan sesini isitemeyecegi yere degin uzaklasir... (Bkz. Buhari, e's- Sahih, Ezan/4; Tecrid, hadis no: 360; Müslim, e's-Sahih, Kitabu's- Selat/16-19 hadis no:389.)
Kimileri bunun bir "temsil" oldugu görüsünde. (Bkz. Kamil Miras, bu hadisin "izahi"ndaki 2 no'lu not.).
Ne var ki, "temsil" için "Seytan"in yellenirken ZART diye ses çikardigini" söylemeye gerek olmadigi düsünülebilir.
Su da var: Muhammed, "cinin-seytanin, yemesinden-içmesinden" söz eder. (Bkz. Müslim, e's-SAhih, Kitabu'l Esribe/102-106; hadis no: 2017-2020.)
ibn Melek de Nevevi'ye dayanarak "bu yeme- içmenin gerçek anlamdaki bir yeme içme oldugunu" savunur. ( Bkz. Mebakiru'l-Ezhar fi Serhi Mesariki'l-Envar, 1/100.)"Yemesi-içmesi" olanin, "sesli olarak yellenmesi" de dogal degil mi? Yani Muhammed'in sözlerini "tevil" etmeye gerek bulunmamakta.
seytan beni gorse ossurmaz
def-i tabi yapardı sanirim