turin´isimli üyeden Alıntı
Aslında İslam(yani Allah) bu konuda esnek davranmıştır. Kitapta iki kıble vardır. Bir vakit mescid-i haram, bir vakit mescid-i aksa'ya yönelmiştir müminler. Mümin için döndüğü her yön Allah'tır..
Kızmayın lütfen, deizmin değişimini/dönüşümünü/gelişimini vurgulamak istedim sadece. Sizce de değişmiyor mu şekli?
Ben kendim de bir parça deist sayılırım
|
Lütfen kızmak yok. Sizde kızmayın.
Değişim şarttır. Diller dönüşür, huylar değişir, insanlar değişir, toplum değişir, dünya değişir, evren değişir. Bilim de değişir. Kanunları vardır kanunlar da değişir. Bilinmeyen bilindiğinde şartlarda değişir. Zamanında dünya düz iddiası edilir iken, tersini söyleyenler idam edilirdi. Değişti, şimdi dünya düz diyenler idam ediliyor. Deizmin değişmesi normal olabilir ama deizm değişmemiş aksine eski ve yeni deizm birleşmiştir. Birleşmekten dolayı çeşitlenmiştir. Eskiden tanrı ile karşılaşılma ihtimali varmış şimdi bu iddia edilmiyor. Temel olan şudur;
Tanrı (yaratıcı), Mutlak’tır; yaratılanlar ise görece ve görelidir. Dolayısıyla, görece ve göreli hiçbir varlık Mutlak'la kıyaslanamaz, oranlanamaz. Dolayısıyla, Mutlak, hiçbir şeyle, hiçbir tarzda, hiçbir yolda ilinti ve kıyas kabul etmez. O’na hiçbir değer takdir edilemez. O Mutlak olduğundan, görece ve göreli olan varlıkların sıfatlarıyla ifade edilemez. Dolayısıyla, kıyasa ve oranlamaya dayalı anlayış ve kabullerine göre O'na yakıştırılacak bir sıfat ne kadar yüksek düzeyli kabul edilirse edilsin ve ne kadar ideal olursa olsun, O'nu ifade edemez.
Müslüman için döndüğü yön Allah ise
pusulalı seccade çıkartmanın anlamı ne?

Başımın derde girmemesi için
soru olarak yazacağım açıklamayacağım. Siz putperest bir dine inanıyor olabilir misiniz yani
yoksa siz putperest olabilir misiniz? Bence bu yazdığımı bir düşünü.
Semavi dinlerin çıkış noktası hakkında Sümerleri okumanızı veya izlemenizi tavsiye ederim.